Overmatig digitaal mediagebruik, slaap en musculoskeletale gezondheid

16 maart 2023
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat jongeren tegenwoordig veel tijd besteden aan digitale media. Volgens een onderzoek uit 2021 van Newcom Research & Consultancy gebruiken Nederlandse tieners en jongeren gemiddeld 160 minuten, oftewel 3 uur per dag aan social media. Dat is dus naast de tijd die ze besteden aan TV, laptop en tablet voor ander gebruik dan social media.
Het overmatig gebruik van digitale media kan een negatieve invloed hebben op de slaap van jongeren. Blootstelling aan blauw licht van digitale schermen kan de productie van melatonine, het hormoon dat de slaap regelt, verstoren en zo de slaapkwaliteit verminderen. Bovendien kan het gebruik van digitale media voor het slapengaan leiden tot vertraagde slaap, vermoeidheid overdag en stemmingswisselingen.
Naast slaapproblemen kan het langdurig gebruik van digitale media ook gevolgen hebben voor de musculoskeletale gezondheid van jongeren. Omdat veel digitale media worden gebruikt op smartphones en andere handheld-apparaten, kan het gebruik ervan leiden tot een verkeerde houding en repetitieve bewegingsletsels, zoals tendinitis en carpaal tunnel syndroom. Bovendien kan het langdurig zitten tijdens het gebruik van digitale media leiden tot rug- en nekpijn.
Het is belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van de mogelijke gevolgen van overmatig digitale-mediagebruik op hun slaap en musculoskeletale gezondheid. Het is raadzaam om de schermtijd te beperken en een gezonde slaapomgeving te creƫren door de slaapkamer donker te houden en elektronische apparaten uit te schakelen voor het slapengaan. Bovendien kunnen regelmatige pauzes tijdens het gebruik van digitale media, ergonomische aanpassingen aan apparaten en regelmatige lichaamsbeweging helpen om musculoskeletale problemen te voorkomen.
In het kort: overmatig gebruik van digitale media door jongeren kan leiden tot slaapproblemen en musculoskeletale klachten. Bewustwording van de mogelijke gevolgen en het nemen van preventieve maatregelen kunnen jongeren helpen hun digitale-mediagebruik in balans te houden en hun algehele gezondheid te verbeteren.
Belangrijk: raadpleeg altijd een arts of andere zorgverlener bij medische klachten!